Warmtebeeldcamera's

Warmtebeeldcamera's

 Als we praten over nieuwigheden in de jacht, zal het heel vaak gaan over warmtebeeldcamera’s.
Waarom is dit tegenwoordig zo belangrijk en hoe werkt een dergelijke camera? We bespreken hier verschillende topics over warmtebeeldcamera’s zodat u een beter idee heeft waar u op moet letten bij de aankoop.

 

Hoe werkt het?

Een warmtebeeldcamera maakt gebruik van het infraroodlicht dat wordt uitgezonden door een persoon/dier/plant/object/… Hierdoor kan een warmtebeeldcamera de warmtestraling opvangen en vertalen naar een beeld op het beeldscherm. Omwille van een verschil in warmte kunnen wij wild onderscheiden van bijvoorbeeld een boom.

 

Waarvoor te gebruiken?

- Nazoek: Ligt het stuk niet ter plekke? Met de warmtebeeldcamera kan je het stuk wild gemakkelijker volgen. Op de schotplaats kan je ook kijken of er bloed te vinden is aangezien bloed in het begin nog warm is. Hoe sneller het bloed gevonden is, hoe sneller er kan beoordeeld worden wat de verdere stappen zijn bij een mogelijke nazoek.

- Detectie: ’s Ochtends in het donker onderweg naar je hoogzit? Nu kan je onderweg al kijken of het wild al actief is. Staan ze bij je hoogzit? Dan kan je kiezen om te wachten of een omweg te nemen. De kans dat je het wild wegjaagt zonder het zelf te weten is nu veel kleiner.

- Stroperij: Stropers kunnen zich nu niet meer verstoppen. Ofwel zie je hun lichamen oplichten ofwel zie je de auto. De warmte van de motor en de warmte bij de remblokjes zijn nu goed zichtbaar.

- Populatiebeheer: Als we spreken over populaties in het jachtveld gaat het altijd over schattingen. Met de warmtebeeldcamera kan je vanaf nu veel nauwkeuriger uw populatie schatten. Grofwild en kleinwild in het veld zijn heel snel gezien en geteld. Met de lamp moest je altijd de ogen zien, dat is nu niet meer nodig.

 

 

Wanneer te gebruiken?

Een warmtebeeldcamera is in theorie altijd te gebruiken. Echter is het minder praktisch tijdens warmere zomerdagen aangezien het temperatuurverschil tussen de omgeving en het wild kleiner wordt.


Wat is belangrijk?

- Sensor: De sensor van de warmtebeeldcamera is uiteraard belangrijk. Hoe meer pixels de sensor heeft, hoe beter de sensor. Je kan het vergelijken met het fototoestel op je GSM. Vroeger werden foto’s genomen met 2MP of 4MP. Momenteel zijn er GSM’s op de markt met camera’s van 32MP of meer.

- Beeldscherm: Bij een warmtebeeldcamera kijken we naar een beeldscherm in plaats van er doorheen zoals bij een verrekijker. Het is dus belangrijk dat het beeldscherm van een goede kwaliteit is zodat details goed worden weergegeven.

- Lens: De lens van een warmtebeeldcamera werkt net hetzelfde als bij een fototoestel. Enkel hebben alle warmtebeeldcamera’s een vast brandpunt. Dat wil zeggen dat je niet kan vergroten met de lens zelf. Er is dus geen optische zoom. Echter hebben alle camera’s wel een digitale zoom. De brandpunten van de warmtebeeldcamera’s in de winkel variëren tussen 13mm en 50mm. Een camera met een brandpunt van 50mm geeft een onderwerp, bij digitale vergroting 1x, dichter weer dan een camera met brandpunt van 13mm.

- Batterij: De duur van een batterij is belangrijk. Je wilt niet dat hij na een uur al opnieuw moet opgeladen worden. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de batterijduur: foto’s, video’s, Wi-Fi, etc.
Een afneembare batterij zal veel sneller ontladen dan een vaste batterij, maar er is de mogelijkheid om een tweede reservebatterij aan te schaffen. Een gemiddelde levensduur voor een afneembare batterij is 2-3 uur, waarbij een vaste batterij 6-8 uur meegaat.

- Beeldfrequentie: Deze geeft aan hoe snel een beeld zich vernieuwt. Hoe vaker een beeld zich vernieuwt, hoe minder schokkend het overkomt. Dit is vooral belangrijk wanneer we lopend wild volgen. Betere merken maken allemaal gebruik van een beeldfrequentie van 50Hz. Dit is perfect om snel lopend wild te volgen met een vlot beeld.


Onze merken


- Lahoux Optics:

Lahoux Optics is een bedrijf uit Nederland dat gespecialiseerd is in nachtzicht en thermische camera’s. In onze winkel worden verschillende handheld warmtebeeldcamera’s verkocht van de Spotter serie met een heel mooie prijs/kwaliteit verhouding. 

- Leica Calonox:

Leica, het Duitse optiekbedrijf, heeft in 2020 zijn eerste thermische camera uitgebracht. Het gaat om de Leica Calonox. Deze warmtekijker kan geplaatst worden bij de warmtecamera’s uit het hoogste segment.

- Zeiss DTI:

Zeiss Optics is een bekend bedrijf uit Duitsland dat al heel veel optiek heeft geproduceerd. In 2020 hebben zij hun eerste thermische camera uitgebracht. Het gaat hier om de DTI 3/35. Een heel goede warmtebeeldcamera met een makkelijke bediening. In 2021 hebben ze een nieuw model aangekondigd: Zeiss DTI 3/25. Deze heeft dezelfde sensor maar een kleiner objectief. Hierdoor is deze gemakkelijker te gebruiken in een bosrijke omgeving. In 2023 hebben ze een heel nieuw gamma voorgesteld van warmtebeeldcamera's voor alle budgetten. Dit nieuwe gamma omvat de DTI 1, DTI 3 (tweede generatie), DTI 4 en DTI 6.

- Pulsar:

Pulsar is een bedrijf uit Litouwen die ook gespecialiseerd is in nachtzicht en thermische camera’s. Wij verkopen de handheld warmtebeeldcamera’s Helion, Axion en Merger. 

Parc Artisanal de Werbomont | Allée des Sorbiers, 3 | 4190 Ferrières | BELGIQUE